CANLI YAYIN
0533 811 83 83
ALO MAMAK
444 0 149
T.C. Mamak Belediyesi
BORÇ ÖDEME
Başkan
Öz Geçmiş
Başkanın Mesajı
Başkana Mesaj
Yönetim
Başkan Yardımcıları
Meclis Üyeleri
Müdürlüklerimiz
Özel Kalem Müdürlüğü
Teftiş Kurulu Müdürlüğü
İç Denetim Birimi Başkanlığı
Yazı İşleri Müdürlüğü
Afet İşleri Müdürlüğü
Basın ve Yayın Müdürlüğü
Bilgi İşlem Müdürlüğü
Destek Hizmetleri Müdürlüğü
Emlak ve İstimlak Müdürlüğü
Fen İşleri Müdürlüğü
Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü
Halkla İlişkiler Müdürlüğü
Hukuk İşleri Müdürlüğü
İmar ve Şehircilik Müdürlüğü
İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü
İnovasyon ve Teknoloji Müdürlüğü
İşletme ve İştirakler Müdürlüğü
Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü
Kırsal Hizmetler Müdürlüğü
Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü
Makine İkmal Bakım ve Onarım Müdürlüğü
Mali Hizmetler Müdürlüğü
Muhtarlık İşleri Müdürlüğü
Park ve Bahçeler Müdürlüğü
Plan ve Proje Müdürlüğü
Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü
Sağlık İşleri Müdürlüğü
Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü
Temizlik İşleri Müdürlüğü
Veteriner İşleri Müdürlüğü
Yapı Kontrol Müdürlüğü
Zabıta Müdürlüğü
Yönetim Şeması
Kurumsal
Meclis Gündemi
Meclis Kararları
Stratejik Plan
Performans Programı
Bütçe Bilgileri
Yatırım ve Çalışma Programı
Faaliyet Raporları
Kesin Hesap
Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu
İç Kontrol Standartları Eylem Planı
Yönetmelikler
Bilgi Güvenliği ve KVKK Metinleri
Kardeş Belediyelerimiz
Çocuk-Genç Meclisi
Çocuk Meclisi
Genç Meclisi
Mamak
Atatürk ve Mamak
Belediye Başkanları
Muhtarlarımız
Zabıta Noktaları
Pazar Yerleri
Polis Merkez Amirlikleri
Hastaneler
Aile Sağlığı Merkezleri
Nöbetçi Eczaneler
Eczaneler
Patili Dostlar
Okullar
Çocuk-Genç Meclisi
Çocuk Meclisi
Genç Meclisi
İnovasyon
Acil Afet Toplanma Alanları
E-Hizmetler
Borç Ödeme
Kısırlaştırma Kampanyası
E-Belediye
Mamak Çözüm Merkezi
Sosyal Yardım ve Destek Başvuruları
E-İmar Ruhsat Hizmetleri
İş Yeri Ruhsatı İçin Gereken Belgeler
Yeni Emlak Beyan Başvurusu
Online Kurs Başvuru
Belge Doğrulama
Kurum Dosya Planı
Kent Bilgi Sistemi Haritası
İmar Durum Haritası
Sahiplenmek için Tıklayın
Personel Portalı
Kreş ve Gündüz Bakımevleri
Tesisler
Ali Kuşçu Gökbilim Merkezi
Mamak Bilim Merkezi
Aile Merkezleri
Gençlik Merkezleri
Kütüphaneler
Millet Kıraathaneleri/Restoran
Konaklar
Spor Merkezleri/Yüzme Havuzları
Spor Alanları
Halı Sahalar
Macera Parkı
Amfi Tiyatro
Kongre Merkezleri
Millet Bahçesi
Düğün Salonları
Trafik Eğitim Parkı
Kreş ve Anaokullar
Bilim ve Sanat Merkezleri
Parklar
İletişim
Mamak Çözüm Merkezi
Adres ve Telefon
Bilgi Edinme Hakkı
Gerekli Telefonlar
T.C. MAMAK BELEDİYESİ
VEZNE RANDEVUSU AL
BORÇ ÖDEME
Ana Sayfa
Haberler
Mamak’ta Asırlık Bir Gelenek Devam Ediyor
Mamak Kadın Kooperatifi’nde kış hazırlıkları telaşı başladı.
Kazanlarda kaynayan buğdaylar zahmetli bir yolculuktan sonra bulgur olup kış aylarına hazırlanıyor. Kaynayan buğdaylar, güneşte kurutulduktan sonra bulgur ve yarma olarak paketlenerek MAKKOP markası ile satışa sunulacak.
Reçelden salçaya kadar birçok ürünü geleneksel yöntemlerle üreterek, tüketicilerle buluşturan Mamak Kadın Kooperatifi, ata mirası tohumdan sarı buğdayı da bin bir emekle işleyerek sofralara ulaştırıyor. Mamak Kadın Kooperatifi üyesi on kadın, sarı buğdayı titizlikle yıkayarak, odun ateşi üzerindeki kazanlarda geleneksel yöntemle kaynattı. Kaynatılan buğdaylar güneşte kurumaya bırakıldı. Kuruma işleminin gerçekleşmesinin ardından öğütülecek buğdaylar, paketleme ve etiketleme işlemlerinden sonra bulgur ve yarma olarak satılacak.
Dev kazanlar kuruldu
Asırlardır devam eden bulgur kaynatma geleneği güncelliğini koruyor. Özellikle kırsal kesimlerde vazgeçilmez gıdalardan olan bulgur, yine büyük kazanlarda kaynatılarak, sofralardaki yerini alıyor. Her yıl hasattan sonra Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında tekrarlanan bulgur kaynatma geleneği Mamak’ta başladı. Mamak Kadın Kooperatifi üyesi kadınlar tarafından Mamak Belediyesi Üreğil Millet Bahçesi’ne kurulan büyük ocaklarda bir ton bulgur kaynatıldı.
Hem zahmetli hem keyifli
Yapılan işlemin hem zahmetli hem de keyifli olduğunu belirten kooperatif üyesi emekçi kadınlar, tüketiciler için yerel ve yöresel ürünlere öncelik verdiklerini belirterek, “Bu çok kıymetli bir ürün. Kunduru cinsi ata tohumundan yetişen buğdaydan olunca da çok daha kıymeti artıyor. Önce buğdayımızı güzel bir şekilde yıkıyoruz sonra dev kazanlarda kaynatıyoruz. Çıkardıktan sonrada seriyoruz. 2-3 gün kuruduktan sonra değirmene götürüp bulgur elde ediyoruz. Bu zahmete katlanmamızın nedeni köy usulü yapılan bulgurun lezzeti ve damakta bıraktığı tat hazır bulgurdan kat kat daha güzel olması. Bu kıymetli ürünü yöresel şekillerde işleyerek, bulgur olarak talep edenlere sunacağız” diye konuştular.
30 Temmuz 2024 09:49
Haber Fotoğrafları
Veli Gündüz Şahin
Mamak Belediye Başkanı
Başkanın Mesajı
Başkana Mesaj
Öz Geçmiş